torsdag 19 april 2012

Kappa med snygga knapphål!

Jag har sytt en kappa. I en väldigt fin hundtandsmönstrad ull. Problemet med tjocka vävda tyger är ju att få snygga knapphål. Ofta är ju tygerna vävda med ganska grova trådar och då är det svårt att få alla trådarna att fästas i knapphålet tycker jag.
Så denna gången tänkte jag testa en typ av knapphål med en infodring. De heter säkert något fint på skräddarspråk, men jag kan inte komma på vad det kan vara!

Jag börjar såklart med att mäta ut avstånden och knappens storlek. Jag tar en bit ripsband och lägger det exakt över markeringen för knapphålet. Sedan syr jag en rektangel så stor som behövs för knappen. Det syns lite dåligt på bilden, men jag har sytt en rektangel mitt på bandet.

 
Sen kommer det "svåraste" momentet! Inte svårt som i svårt att klara av, utan svårt för att blir det fel så har man fördärvat hela plagget! Nu tar man en vass sax eller en sprättkniv och öppnar knapphålet precis mitt i rektangeln. Sprätt inte hela vägen till kortsidorna. Sluta ett par mm ifrån kanterna och klipp sedan små snitt ut i hörnen. Som när man gör en passpoal-ficka. Därefter vänder man in bandet genom öppningen.Klipp av kortändarna så att du kan vika in dem så att alla sidor runt hålet blir lika breda. Nåla fast bandet och sy sedan fast det för hand med små stygn.

Egentligen är det mot mina principer att sy för hand! Har man en symaskin använder man den! Men här fick jag göra ett undantag! Det blir inte snyggt annars. Jag har 3 regler när jag syr, som jag lär ut till sykursdeltagare och praktikanter (till deras förtvivlan!).

Var konsekvent. Sy aldrig för hand. Kan du inte sy rakt, sy snett.

Men nu kom jag av mej här. Vi tar mer om mina "regler" en annan gång!Åter till de snygga knapphålen! När man då har sytt för hand så stryker man till dem och se, så fina de blev!
När jag så skulle sy i knapparna så såg de lite ynkliga ut på motsatta sidan av de snygga knapphålen. (Jag vet, undersydda knappar kan man inte sy fast på maskin!) Jag tog ett smalare ripsband och trädde på knapparna på det. Sen sydde jag fast bandet på kappan -på maskin!Pricken över i, ett läderskärp!                                                                                            

                                                                                         
                                                                                       6 kommentarer:

 1. Oj sååååå snyggt!!!
  Förseglade du snittet på ripsbandet på insidan efter att du skurit ut för knapphålet?
  /L8

  SvaraRadera
 2. Tack!!! men det var lite nervöst eftersom det var första gången jag gjorde dessa! Nej, jag gjorde ingenting på insidan, jag tänkte att bandet binder ju ihop trådarna så det blir inget slitage/belastning där.

  SvaraRadera
 3. Det blev riktigt fint och dekorativt! Mycket bra idé!

  SvaraRadera
 4. Tack! Pilligt men värt det när de var klara!

  SvaraRadera
 5. Smart o snyggt.
  Malou

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde nyss ett gäng knapphål med inspiration av detta. Använde Dock blev det jättesvårt att få det slätt på kortändarna! I vilket fall blev det snyggt i mina ögon, jag får fortsätta öva :-)
  Sydde med ett styvare fodertyg.

  SvaraRadera