måndag 14 juli 2014

Espadrillos! Espadrillos! Espadrillos!

Det har varit en hektisk vår för Syhäxan och Tyglust. Många balklänningar och brudklänningar har det blivit. Och egna, yngsta dottern tog också studenten, så det var mycket jobb hemma med! 
Tyget till hennes klänning köpte vi i London. Om ni åker dit så ta tunnelbanan till Goldhawk Road, där finns det tygaffär efter tygaffär precis utanför stationen. Mycket är samma i butikerna, men man hittar guldkorn!!!

I alla fall, nu har det lugnat sej i syateljén, och då har jag sytt mina egna Espadrillos! Vi har köpt in fina sulor från Prym. Finns storlekarna 36-42. 


Man väljer den storlek man brukar ha, en liten bit tyg och sen kör man igång. Mönsterdelarna finns i paketet.

Klipp ut fyra hälkappor och fyra ovandelar.Vändsy hälkapporna, men lämna kortsidorna öppna så du kan vända delarna rätt. Vändsy också ovandelarna, lämna den "raka" sidan öppen. Vänd alla delar och pressa. Vik in den öppna sömsmånen på ovansidan och pressa den. Stick sedan in hälkappan  i sömsmånerna på ovandelen och sy fast med en stickning tvärs över. På mönsterdelarna är det markerat hur långt hälkappan ska sitta på ovandelen, men jag tycker att det har blivit lite tight på de paren jag har sytt, så stick inte in dem riktigt ända till markeringen. Men gör de heller inte för stora, då tyget lätt töjer sej och formar sej efter foten! 


Sedan tar man och nålar på tygdelen på sulan. Se till att ha lite hållning (extra tyg) runt tån, så blir det snyggare form och tårna får bättre plats. Bara stick ner nålarna ordentligt i sulan! Det ska se ut som en igelkott! :)


Sy med en kraftig tråd runt hela skon. Sy med langettstygn. Dessa är till min yngsta dotter!


Och dessa till min äldsta dotter!


Sist men inte minst! Mina flamingoespadrillos!
2 kommentarer:

  1. Hej! Vad fina skor, var kan man köpa såna sulor? Mvh, Björg

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad fina skor, var kan man köpa såna sulor? Mvh, Björg

    SvaraRadera