söndag 26 augusti 2012

Regnjackor!

Inte för att höstrusket är här riktigt än, men det gäller att vara förberedd!

Jag har sytt ett par par pigga regnjackor i vaxduk/plastduk. Allt för att liva upp tillvaron när det är ruskväder!

Jag började att sy en till mej och när äldsta dottern fick se den ville hon också ha en. Hon valde en vaxduk med spetsmönster. De är lite stelare än "vanliga" regnjackor, men såå mycket snyggare.


 När jag lade ut mönstret på tyget så fäste jag mönsterdelarna med tejp eller använde tyngder för att hålla delarna på plats. Om man nålar måste man tänka på att inte nåla i det som ska vara "utåt" på plagget utan nåla i sömsmånen. Det blir ju hål i plastduken om man nålar mitt i, och då blir jackan definitivt inte vattentät!!!


För att få sömmarna täta har jag använt en tejp som man stryker på över stygnen. Den finns i sybehörsaffärer. Det som är lite klurigt är att om man stryker för länge eller råkar stöta till någon annan del av  plastduken så smälter den!!! Jag lade en bit lakansväv över för att minska risken. Tejpen är bra för man behöver inte stryka så länge för att den ska fästa, men som sagt, plats är ju inte det lättaste materialet att använda...


Olivias spetsvaxduk har en så snygg uddkant att jag ville ha den "orörd". Jag lade mönsterdelarna till huva, ärmar och nederkant så att de följde uddkanten. Vi piffade Olivias jacka med en lite rosett vid oket.7 kommentarer: