torsdag 30 augusti 2012

Hissgardin och inköpsresa!

Nu börjar syrummet ta form! Det tog lite längre tid än jag hade tänkt mej. Jag hade två veckor semester och tänkte att det borde ju räcka. Slänga på lite färg och så...

Men så lade sej mannen i och då blev det till att gipsa om tak och väggar! Och ny gips medför ju spackla och måla...

Men nu är det nästan färdigt! Jag och döttrarna tog en tur till Ikea för att proviantera lite. Hyllor, hyllor, hyllor och lite andra smågrejor man alltid får med sej därifrån. Värmeljus t. ex...

Sedan härom dagen sydde jag hissgardiner. Rummet vetter åt väster så det blir hur varmt som helst soliga dagar. Så innan jag kan sitta där utan att svettas ihjäl så ska det bli gardiner!

När man ska sy hissgardiner kan man gör lite olika. Jag valde att sy med ett band med ringar på, så kan man dra gardinen upp och ner som en persienn ungefär. 
Beroende på hur bred gardinen ska vara så behöver man sätta olika antal band. Min gardin är ca 110 cm bred så jag valde att sätta i tre band med ringar. Ju fler man syr på ju "rakare/slätare" hänger gardinen när den är uppdragen.
Mät ut var banden ska sitta och se till att alla ringar hamnar i samma höjd på alla ställena! Annars drar gardinen snett.


 Jag har ett band i mitten och ett på var sida ca 10 cm in från kanten.

Om man tvärnålar kan man sy över nålarna så att bandet inte glider iväg. Eller så syr man ända inpå nålen och plockar bort den innan man syr över.

Det är väldigt sällan jag tvärnålar och ännu mer sällan som jag syr över nålarna. De kan skada nålen och ibland kan stygnen bli lite långa och sneda när man syr över nålar.
 Sy en kanal upptill och en nertill. Jag brukar ha en rundstav på ca 2 cm i diameter nertill (kanal på ca 4 cm) och en platt list upptill som är ca 2cm hög och ca 5-8 mm tjock (också ca 4 cm kanal).
Trä i persiennsnöre i alla ringarna. Knyt fast det i den nedersta ringen och dra det igenom och uppåt. Tänk på att kolla vilken sida du ska fästa snörena i för du behöver ha längre snöre på de snören som sitter längst bort från sidan du drar i.


Köp små krokar och öglor. Skruva i den ena i gardinen, genom tyget och i plattlisten och den andra i fönsterkarmen. Man kan skippa plattlisten upptill och hänga gardinen på en stång om man vill ha den utanför fönsterkarmen istället.
2 kommentarer:

  1. Tack för inspirerande och enkel beskrivning! Undrar en sak-är det samma persiennsnöre som träs i den ena sidan och upp till kanslisten sen ner i mitten och upp igen för att träs även på den andra sidan och bli den sida man drar ner gardinen med? Eller är det tre olika snören som fästs ihop?

    SvaraRadera
  2. Hej! Det är tre olika snören man använder. Man knyter fast varje snöre längst ner pångardinen, i en av ringarna, sen drar man dem igenom, var för sig, upp till ovankanten. Om du tänker dra i banden på vänster sida för att hissa upp gardinen ska snöret till vänster vara kortast, det i mitten lite längre och det till höger längst. Det i mitten och det högra ska följa ovankanten av gardinen och ner till ca 20-30 cm på gardinen så man har något att dra i. Hoppas det blev lite klarare! :)

    SvaraRadera