torsdag 19 juli 2012

Enkla koftan!

Idag har jag gjort en kofta, väldigt enkel, bara 2 delar. Eller egentligen 3, jag har ju 2 ärmar!

Man gör den lite efter eget tycke och smak, jag behövde 1,4 m trikåtyg. Jag använde en ärm från ett mönster (vilket mönster som, bara den är för trikå och passar dej!) och började med att klippa ut den.


Därefter mäter man sin ryggbredd, ta en vän till hjälp om du inte vet hur bred din rygg är mellan ärmhålen, det är svårt att mäta sig själv över ryggen!! :)

Mät av 80 cm av tyget du vill använda och vik det på mitten. Min ryggbredd är 40 cm så jag markerar 20 cm in på tyget från den vikta kanten, plus 1 cm i sömsmån. 


Sen mäter man ca 20 cm ner från ena långsidan. Det blir axel/sjalkrage.


När du har mätt 20 cm ner från långsidan och halva din ryggbredd in från den vikta kanten så klipper man ett hål som är hälften så långt som ärmkullen på din ärm. Min ärmkulle är 52 cm så jag har klippt ett hål på 26 cm parallellt med den vikta kanten.


Sy ihop ärmarna och sy i dem i koftan. Jag brydde mej inte om att kanta sidorna eftersom den är i trikå och jag tycker att det är snyggt med råa kanter. Den faller lite snyggare också. Men kolla så att den trikån du använder inte trasar upp sej för då behöver man kanta eller fålla!


Svep koftan om dej, låt den hänga rakt ner eller fäst den ena sidan över axeln! Oändliga variationer!
3 kommentarer:

  1. Tack! Så enkel att du kan göra en själv! :)

    SvaraRadera
  2. guud så bra, extra effektfullt med ränderna!!

    SvaraRadera