måndag 7 november 2011

Laga hål snyggt!

När ens favoritjeans är som skönast att ha på sej, då börjar det också gå hål i dem! Då vill man ju gärna laga dem, men jag vill ju inte ha stora lappar över hålen, jag tycker det är snyggast med en diskret lagning, vad modet än säger!

Här tänkte jag visa hur jag tycker att man lagar hål i jeans på snyggaste, diskretaste sättet.

Det viktigaste (förutom en matchande tråd såklart!) är en bit jeanstyg som passar i färg med byxan som ska lagas och framförallt Vliesofix. För er som inte vet vad det är så är Vliesofix ett sorts klister som man stryker på. Det har en tunn spindelvävs liknande väv på ena sidan och ett skyddspapper på andra sidan. Här är det ju viktigt att inte stryka på den tunna väven, för då smälter det fast i strykjärnet!
Klipp till en bit som passar och lägg väven mot tyget (Stryk Vliesofixen på rätsidan av tyget) och se till att skyddspappret ligger uppåt! Stryk några sekunder på pappret och låt det sedan svalna, dra bort skyddspappret och du har en lite klistrig yta kvar på tygbiten.

Jag brukar stryka Vliesofix på en större bit än jag behöver, för då har jag alltid en bit färdig att arbeta med.

Här har jag klippt ut en bit som passar hålet jag ska laga.
Jag brukar köra runt biten med 3 stegs zick-zack. Man kan använda overlock söm också, men jag tycker att den kan bli lite klumpig ibland.

Sen lägger man tygbiten under hålet och stryker några sekunder och låter svalna. Och vips så sitter laglappen fast medan man syr!!!


På min symaskin,en Husqvarna Designer SE, och på de flesta nyare maskiner finns en lagningssöm som är perfekt till att laga jeans. På min maskin är det den som har nummer 33. 


Det gäller att välja ut en tråd också! Jag använder tråd från Gütermann och de färger som nästan alltid funkar till att lappa jeans är nummer 64, 112 och 537. Väl investerade färger!


Sen är det bara att sy! Fram och tillbaka, fram och tillbaka...                                                                                   

Och så här fint blev det!10 kommentarer:

 1. såg annars www.swedpatch.se som säljer lappar som man BARA stryker på - utan att sy..? Men då förstör man kanske hela idén från den här sidan? :)

  SvaraRadera
 2. Jag har sådana laglappar också, men eftersom klistret sitter på lappens baksida måste man stryka på den utanpå hålet och då tycker jag att lagningen blir synligare. Men de är ett bra och enkelt alternativ!

  SvaraRadera
 3. Major bump..
  Men förstår inte riktigt hur du lägger lagningslappen efter att du har strukit på Vliesofixen. Är den klibbiga sidan utåt/uppåt (från insidan sett)? Syr du fram och tillbaka med raksöm, zick-zack eller annat?
  Om jag är osäker på tråden ska jag välja den ljusare eller mörkare, för bäst resultat?
  Är Vliesofix samma som flisselin?

  Tack på förhand!
  /Erika

  SvaraRadera
 4. Okej.. inte så mycket bump.. tog fel på ett år :)
  /Erika

  SvaraRadera
 5. Hej Erika! Vliesofix är inte det samma som vlieselin, det är en sorts väv som har ett skyddspapper och som är som en dubbelhäftande tejp, bara det att man stryker fast den. Om man stryker fast Vliesofixen på ena sidan av tyget så vänder du den sidan mot det du vill fästa biten på och stryker fast. Då aktiveras klistret.
  Jag lägger tygbiten jag ska laga med under hålet, med den klistriga sidan uppåt och stryker så att den fastnar. Sen syr jag med en raksöm, det blir snyggare än zick zack. Jag skulle nog välja en ljusare tråd om det finns två likvärdiga att välja på! Hoppas du blev lite klokare!

  SvaraRadera
 6. Har alltid fixat min byxor med Vliesofix, har funkat bra men nu har jag lyckats göra det ännu lättare för mig, jag lagar mina med påstrykbara lappar som jag stryker på från insidan! Så lätt och fungerar faktiskt super. Köpte på min Ica som tyvärr inte längre har dom, däremot så fann jag på Familjelivs hemsida en länk till www.swedpatch.se dom har massor med fina lappar.

  /Kajsa

  SvaraRadera
 7. 9 december förra året rekommenderade du att Erika hellre skulle välja en ljusare tråd än en mörkare, om hon inte hade rätt nyans till sina jeans. Undrar varför. Annars brukar man ju välja en något mörkare nyans än tyget och det gör de alltid i syaffärer. - Annars tack för en jättetrevlig syblogg!

  SvaraRadera
 8. Hej Maria! Att jag rekommenderade Erika att använda en ljusare tråd i detta fallet är för att jag tycker att den brukar smälta in bättre när man syr över de slitna partierna. Ofta är ju hålen på jeansen sönder helt i mitten och slitna utanför. Tar man en mörkare nyans så syns tråden mer på de slitna partierna. Annars brukar man ju alltid ta den mörkare av två trådar som du också skriver!
  Tack för att du läser! :)

  SvaraRadera
 9. Hej! Jättebra tips om att laga jeans! Har du några bra tips om hur man lagar små och lite större hål i mjukisbyxor. Grabben sliter hål på knäna (heter det så, ser konstigt ut =) ) som en tokig. SUCK!
  Ska väl tillägga att jag inte är en hejare på det här med att lappa, laga eller sy. Men då jeansen verkade enkelt nog för mig kände jag att det kan vara värt att fråga. =)

  SvaraRadera
 10. Har precis köpt symaskin och kommer inhandla Vliesofix för att laga mina absolut favoritjeans som jag inte kan köpa igen. Har andra fina jeans som bara legat som jag ska laga också! Tack så mycket för ditt supertips!

  SvaraRadera