tisdag 9 december 2014

Trikåmössa!

Nu börjar det verkligen bli dax att ta fram mössan! Eller kanske sy en ny som matchar jackan.

Det är populärt att sy trikåmössor, så jag tänkte ge er min beskrivning hur man syr en enkel trikåmössa.

Börja med att mäta ditt huvudomfång. Mitt huvud är 56 cm runt om. Jag tar mina 56 cm och drar bort 2 cm, så sitter mössan på lite bättre. Men lite beroende på hur mycket töj det är i tyget och hur tight man vill att mössan ska vara, så kan man behöva lägga till eller dra ifrån mer.

Mitt huvudmått blir nu 54 cm. Jag delar det med två och får då fram 27 cm. Detta måttet blir linje A.


Sedan ritar jag höjden på mössan i vinkel med linje A. Min mössa är 25 cm hög. Men återigen är det ju en smaksak hur man vill ha det!

Rita insnittslinjerna, det skall vara en i var rundning mitt emot varandra.

Rita mössans rundning. Vik sedan pappret vid den streckade linjen (eller tejpa på ett papper längs med den streckade linjen) och rita av dina linjer så du får en oval.


Mönsterdelen ska se ut så här. Här ser man tydligt båda insnittslinjerna.


Lägg ut mönstret på dubbelt tyg. Du behöver två likadana delar. Se till att stretchen blir på rätt håll! Klipp ut med 1 cm sömsmån.


Lägg delarna räta mot räta och sy runt om. Men lämna en öppning på ca 5 cm någonstans vid en sväng. Här har jag också markerat insnittslinjerna med krita. Sy med overlock eller någon trikåsöm.


Vik nu mössan så att sömmarna du precis sytt ligger mitt emot varandra och insnittslinjen ligger precis i den vikta kanten. Nåla så att det blir en linje ca 1,5 cm ner från toppen av mössan.


Sy längs med den nålade linjen så att man "kapar" en bit av toppen på mössan. Jag brukar lägga en sömsmån på vart håll när jag syr över så blir det inte så klumpigt att ta sej över med pressarfoten och så kommer sömmen att ligga plattare.


Nu är det dax att vända mössan till rätan! Vänd genom det lilla hålet. Lite svårt att se här, men öppningen är uppe i högra hörnet.


Vänd in sömsmånerna och sy igen öppningen. Med symaskin. :) Man syr ju aldrig för hand! ;)


Vänd  halva delen av mössan in i den andra halvan. Se till att den igensydda öppningen kommer på insidan!Om man vill kan man sy ett par stygn genom toppen av mössan, i krysset, för att undvika att mössan vecklar ut sej när man tar den av eller på.


Så var den klar! Jag har piffat min mössa med lite strass!
Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Tusen tack för en sån bra beskrivning

    SvaraRadera
  2. Mössan blev toppenbra!!! Undrar hur man bäst fäster strass på tyget?

    SvaraRadera