onsdag 17 december 2014

Bag-in-Box Tomte!

I våras gjorde jag en bag-in-Box höna. Nu är det dags för en jul variant!


Jag använder gärna ull till dessa bag-in-boxar. Det ger lite mer stadga och är även lite töjbara och formbara. Men det funkar med fleece också, även om de blir lite lösare i formen.

Skriv ut mönstret på ett A4 ark. Se till att linjen för kontrollmått blir 10 cm, så vet du att det blir rätt storlek. På mönstret finns alla delar i naturlig storlek utom luvan. Den får du rita på ett större papper. Det finns ett litet diagram i ena hörnet av mönsterarket. Klipp ut all delar. Du behöver bara ha sömsmån på kroppen, botten och luvan.


Sy ihop kroppens delar och lämna öppet enligt markering i en av sömmarna. Kantsticka runt öppningen. 


Sy i botten.


Klipp upp fransarna på tofsen och lägg den i luvan enligt bilden. Sy ihop.Vänd luvan till rätan. Pressa kanten på luvan. Gör så att du trycker strykjärnet hårt mot luvan, och gärna ånga på, och dra sedan samtidigt i kanten på luvan så att den töjer sej. Detta fungerar bäst med ull. Ta i ordentligt! På bilden nedan ser man att luvan har blivit mycket större nertill.Klipp till skägget. Centrera det över sömmen som är mitt emot öppningen bak. Lägg skägget så att det når ca 1 cm nedanför botten. Sy fast det rakt med en vanlig raksöm.  Skägget ska nå till sidsömmarna på kroppen.Sy rynktrådar runt näsa, stoppa med lite vadd och sy ihop.


För att få näsan lite röd så tar jag en röd akvarellpenna eller röd krita och ritar ett lager på en bit vanligt ritpapper. Sedan gnuggar jag näsan mot färgen och får då en rödaktig ton på tyget. 


Sy fast näsan på skägget.


Stick i handen i kroppen och trä på luvan. Se till att den hamnar snyggt runt om och sätt fast den med några knappnålar när du fått till det. Fäst luvan genom att sy fast den med små lösa stygn som sticks upp och ner i nästan samma stygn. Då blir den fäst nästan osynligt. Om det är så att du lyckats stryka ut kanten riktigt ordentligt så att luvan trillar ner över näsan, kan man alltid klippa av en bit av luvan efteråt så att den inte döljer näsan och skägget!


Sätt i knappar och hankar eller små bitar av kardborre baktill i öppningen. Den nedersta knappen ska vara ca 4 cm över nedersta delen av öppningen.Klart! Glöm inte att du bara ska stoppa i påsen med vin i tomten, inte hela pappkartongen!!! :)1 kommentar:

  1. Vilken rolig idé :) den ska jag prova till nästa Jul :) God fortsättning! //flitig läsare av din härliga blogg

    SvaraRadera