söndag 2 februari 2014

Ullväska

Jag har sytt mej en väska, i skön och grön ull. Och här ska ni få veta hur jag gjorde!

Klipp ut två bitar på 40x40 cm i ull. Klipp även ut i foder. För att få en snygg form på urklippet till handtaget så använde jag en vanlig mattallrik. Lägg den på tygbitarna så den är centrerad och så att halva tallriken ligger på tyget och andra halvan utanför.Rita en linje runt tallriken och klipp sedan ut hålet, men kom ihåg att klippa med sömsmån!


Gör likadant med fodret. Jag sydde på en innerficka på den ena delen. Det är alltid bra att ha. Fickan är 15x15 cm.
Klipp också ut två delar i ull till infodringar. Gör dem som till yttertyget, men klipp av dem ca 5 cm nedanför den utskurna halvcirkeln.
Pressa på mellanlägg, gärna ett lite kraftigare, typ hobbyvlieseline.

Nu har vi klippt ut väskans delar och kan börja sy!!!För att piffa till väskan lite gjorde jag en applikation av en flugsvamp på ena sidan av väskan. Jag använde ull i samma kvalitet som väskan, men det funkar med vilka tyger som helst.
Pressa mellanlägg på väskans sidor och sy sedan ihop långsidor och botten.För att få en botten på väskan så syr man av hörnen. Jag har sytt av dem 4 cm från hörnet. Men det kan man välja själv. Ju längre in man syr, desto lägre väska och bredare botten.

Klipp ut en pappskiva eller plastbit i de mått som bottnen är och häfta fast den i flikarna.

När man sedan vänder väskan ut och in så blir det så här fin botten!Använd ett blixtlås på 40 cm, om du gör en väska enligt mina mått, sy fast det längs med kanterna på infodringen.


 Sen är det dax för axelbanden. Klipp en remsa av ulltyget, 80 cm x "omkretsen på repet plus gott om sömsmån". Lägg i en kraftig snodd eller rep. Vik tyget runt repet och sy sedan med en blixtlåspressarfot tätt intill repet. Det är lättast om man har gott mått på tyget och sedan klipper av överskottet av sömsmånen när man sytt klart. klipp axelbandet på  mitten så det blir två band på 40 cm vardera.

Lägg infodringen räta mot räta med väskan och sy runt svängen. Klipp ner sömsmånen, vänd och pressa.Vik in sömsmånerna runt de raka kanterna. Stick ner axelbanden och sy fast dem med en stickning. Sy även en stickning runt den svängda delen.
KLART!!!


4 kommentarer:

  1. Jag undrar om det funkar för skinnväskor också?

    SvaraRadera
  2. Hur söt och rolig som helst!

    SvaraRadera
  3. Hej Camilla! Jag tror säkert att det funkar med skinn också. Bara det inte är för tjockt, för då kan det vara svårt att sy fast axelbanden när det blir dubbla lager. Man skulle kanske kunna tänka sej att ha ett tyg som infodring i så fall?! Och Malin, tack för komplimangen! :)

    SvaraRadera