torsdag 11 juli 2013

Nya medarbetare i Guatemala!

Efter förra veckans intensiva arbete vilade vi upp oss över helgen i Panajachel, en stad vid Atitlansjön. Det är en liten stad med massor av turister. Staden påminner lite om Spanien på 80-90 - talet. Handskrivna restaurangmenyer, massor av smågrejor och turistsaker att köpa, varmt och soligt och grillos över gatorna. Absolut mysigt och avkopplande!

Vi bodde på ett hotell mitt på huvudgatan, det var helt rosa på utsidan och lika rosa på insidan. Fast ett par nyanser mildare!


I måndags åkte vi båt tvärs över sjön till en liten by som heter San Juan. Här ska vi nu bo hela veckan. Vi har träffat kvinnorna i kooperativet Adimat, de är 22 stycken och kommer från byar runt omkring. I San Juan har de en affär där de säljer det de skapar. Där jobbar de 4 kvinnor vi hittills har träffat, Theresa, Miriam, Delfina och Dominga.


Vi har visat dem hur vi vill att de ska sy Fair Monkeys nya kollektion av väskor. Och så har vi pratat om att det är bra att ta tillvara småbitar av tyg. Många av deras tyger är ju handvävda, så att slänga massa bitar är ju nästan som att svära i kyrkan! 

De kan använda mindre spillbitar till att sy små väskor, börsar och neccessärer, som de sedan kan sälja i butiken och på så vis få in mer pengar till kooperativet. Det här tankar som inte riktigt finns i deras medvetande.


Här hjälper Magdalena till att hänga upp ett solskydd framför Delfinas arbetsplats! Klimatet här gör att man bygger husen utan isolering och ibland utan fönster. Här hos Adimat har man byggt in innergården och lagt på ett plåttak. När det ösregnar så regnar det in på sina ställen, och då flyttar man in symaskinerna längre in, eller lägger ett tygstycke över. Skyfallen går över ganska snabbt och sen torkar det upp till dagen därpå!


Det som är väldigt trevligt med att arbeta i den här miljön är att rätt var det är kommer det en hund in och lägger sej i solen, en tupp som galer utanför och äggsjuka hönor som kacklar på, prat och skratt från husen intill och en liten pojke som blir inburen av sin storebror till mamma sömmerskan för att bli ammad! Helt olikt hemma, men samtidigt så naturligt och rätt!

Och när man kommer till hotellet efter en lång dag och mötas av denna utsikten känns det underbart! Atitlansjön omringad av vulkaner. 


Fast skorpionen vi hade på besök på fönsterblecket behöver inte komma tillbaka!!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar