torsdag 24 maj 2012

Enkelt sätt att göra en snodd!

Så här i balklänningstider är det ofta man behöver en snodd till snörning eller till hällor till skärp. Ibland är det helt omöjligt att hitta rätt nyans eller tjocklek på snöret/snodden. Då brukar jag tvinna en egen snodd. Men inte gör jag det för hand inte! (kommer ni ihåg mina budord? Sy aldrig för hand, rationalisera och var konsekvent) Det här är ju inte riktigt att sy för hand, så detta tipset hamnar väl lite både inom "sy för hand" och "rationalisera".

Tag en bit tråd, garn eller snöre, ca 4 ggr så lång som den ska vara när den är klar. Använd den enkel, eller som här på bilden, dubbel. Det beror på hur tjock du vill ha den.För ena änden genom en tom spole och tryck fast den på din symaskins spolanordning.


Starta spolningen som vanligt. Har du en maskin som man startar med en knapptryckning går det bra att gör detta själv, behöver du använda pedalen för att köra och du gör en väldigt lång snodd bör du ta en vän till hjälp, såvida du inte har extremt långa ben!!!


När du har tvinnat hela tråden stoppar du maskinen och tar av tråden från spolen. Se till att du håller i båda ändarna och att de inte tvinnar in sej i varandra! Det är mycket spänning i snodden så vik den försiktigt på mitten och försök att släppa efter lite i taget så att den tvinnar sej sakta och inte bildar knutar. Det kan vara bra att vara två här också, speciellt om du gör en riktigt lång snodd.


 Och så här fin blev den! Garnet till höger och snygga snodden till vänster!


2 kommentarer:

  1. ahhh vad fiffigt att använda spolningen!

    SvaraRadera
  2. Du e smart du Sara , detta ska jag lägga på minnet :-)

    SvaraRadera