måndag 18 maj 2015

Dold blixtlås!

En dold, eller som det också heter, osynlig blixtlås är nog bland det snyggaste i ett plagg. Och faktiskt också en av de enklaste blixtlåsen att sy i!
Här ska ni få min beskrivning av enklaste sättet att sy i en dold blixtlås.

Lägg tyget räta mot räta. 
Du bör ha sömsmån på 1,5-2 cm. 

Mät hur lång blixtlåsen är och markera en öppning för låset som är 3 cm kortare än själva blixtlåset. (Är blixtlåset 25 cm långt  ska du ha en öppning på 22 cm.) 

Sy med längsta stygnlängden uppifrån och ner till där din blixtlåsöppning slutar. Fäst sedan tråden och fortsätt att sy med normal stygnlängd ner till fållen.

Pressa isär sömsmånerna med fingrarna, stryk inte.


 

Lägg blixtlåset med kläppen/rätsidan ner mot tyget. Nåla fast blixtlåset bara i sömsmånerna! Se till att mitten av blixtlåset ligger mitt över sömmen!
 

Om det är svårt att bara få tag i sömsmånerna, kan man lägga en linjal under som stoppar nålen från att ta tag i båda tyglagerna.
 
 Sy sedan med längsta stygnlängden i blixtlås och sömsmån. 

Se till att vika undan yttertyget så att du bara syr i sömsmånen!

Sy lika långt som öppningen ska vara, inte så långt  som blixtlåsen är.  Detta är en stödsöm för att hålla blixtlåsen på plats inför nästa söm.Sprätta nu upp den första sömmen du sydde. Stödsömmen. Men bara den delen med de långa stygnen!!!
 Drag sedan ner blixtlåsen hela vägen och drag kläppen genom och ut på bakidan tills hela blixtlåset är öppet.


Sätt på pressarfoten för dold blixtlås (har du ingen går det bra ändå, men det är mycket svårare att sy så nära tänderna som man bör för att få blixtlåset riktigt dolt, så köp en sådan pressarfot till din maskin!) och se till att tänderna på blixtlåset löper i skåran på pressarfoten. 

Börja sy uppifrån och hela vägen ner tills det tar stopp vid stygnen/fäststygnen där raksömmen tar vid.

Sy andra sidan likadantDrag upp kläppen försiktigt genom det lilla hålet vid sömmen och drag den sedan hela vägen upp. 

Klart!!!Fördelen med att sy i blixtlåset på detta sättet är att den första sömmen med långa stygn håller öppningen på plats och gör det lättare att mönsterpassa runt blixtlåset.

Om man syr i en blixtlås i tunna tyger eller i trikå, är det bra att först pressa på en remsa mellanlägg längs med sömsmånen, då löper man mindre risk att tyglagerna glider eller att man för med sej överskott av tyg när man syr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar