söndag 9 juni 2013

Balklänningar, balklänningar!

Nu har jag varit dålig på att blogga på ett tag.

Jag har sytt balklänningar och balklänningar och balklänningar! Och sen har vi en egen dotter som också har tagit studenten nu! Det har varit många, långa arbetsdagar, men det är ju samtidigt väldigt roligt att sy så vackra klänningar. Fina tyger, härliga färger!

Dottern, Olivia, skulle på två studentbaler. En med hennes pojkvän på hans skola och en med egna skolan. Olivia hade en vision om hur hennes klänning skulle se ut, och jag hade en annan! :) Så vi bestämde att jag skulle sy två klänningar! En som hon ville ha och en som jag ville att hon skulle ha!

Olivia ville ha en grön klänning med broderier. Jag gjorde mönster på klänningen, och på den delen som skulle broderas. Jag broderade på vit brudtyll, för då ser det ut som om blommorna ligger direkt på huden. För att jag skulle veta var jag skulle placera blommorna så sydde jag runt mönsterdelen med långa stygn. Sen placerade jag tyllen med Soluvlies i broderbågen och broderade på. (Soluvlies är ett vattenlösligt mellanlägg).
Klänningen blev precis som Olivia önskade! :)Balklänning nummer 2, var lite enklare att sy. Vi hittade ett fantastiskt tyg med tvåfärgade paljetter. Ena sidan av paljetten är i guld och den andra sidan är rosa.När hon rör sej ändrar paljetterna sej och klänningen skiftar i färg. Eftersom tyget är såpass speciellt så fick det bli en enkel modell på klänningen.


Paljetttyget är stretchigt, så jag fodrade med ett stretchfoder. När man syr i paljetter så får man använda en ganska grov nål. Jag använde en 100 nål. Paljetter är ju ganska vassa i kanterna, så för att Olivia inte skulle få skavsår så sydde jag på ett trikåband precis kant i kant med urringningen både runt halsen och ärmhålet.5 kommentarer:

 1. Väldigt snygga klänningar ,Nette

  SvaraRadera
 2. Åh så snygga!
  De gröna spetsblommorna är helt underbara!

  SvaraRadera
 3. Vilken kort dessa fina spetsblommor kommer ifrån? De är riktigt fantastiskt fina

  SvaraRadera
 4. Ingrit! det är broderiet Raising Flowers nr 225 som jag har använt.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt fina klänningar, jag gillar speciellt broderiet på den gröna.
  Har du något tips på hur man skulle kunna rädda en gammal spetssjal som håller på att falla isär?
  Jag tänkte att man kanske kunde limma upp den på ett tunt vackert tyg som kan agera stöd och samtidigt vara en vacker bakgrund. Jag har Googlat lite men inte hittat något som passar riktigt. Det går inte att sy fast, den är två meter lång och har metallinlägg dessutom (assuitsjal från 20-talet). Om det gick att rädda tänkte jag försöka sy en flapperklänning av tyget.
  Har du något tips på vad jag kan använda?

  SvaraRadera