fredag 15 juni 2012

Krinklad klänning!

Jag har sytt en klänning till min dotter. Hon har bestämt själv hur den ska se ut. Den skulle vara i blått plisserat tyg och med nitar på . Nu är det ju inte alltid så lätt att tillgodose alla kunders/döttrars önskemål om tyg. Även om jag har en hel tygaffär att låta henne välja tyg i så fanns det såklart inget blått plisserat. Men däremot kunde hon tänka sej en blå chiffong. 
 Då är man ju inte sämre än att man erbjuder sej, INTE att plissera, (hu, vilken skräck att behöva göra det för hand!), men väl att krinkla tyget.
Jag har gjort det tidigare och det har alltid blivit en fantastisk effekt. Mät av så mycket tyg du tror att du kan behöva plus lite i krympmån. Det är det svåraste att veta, hur mycket tyget krymper. Vira tyget hårt tills det snor ihop sej, vik och sno det så mycket det går, fäst ihop rullen/högen/bollen med snören eller resår så att tyget inte rullar upp sej. Koka upp vatten och lägg i tyget. Låt det koka ett par minuter så det hinner bli blött och varmt hela vägen in i mitten. Sedan tar man upp tyget och låter det rinna av. Har man gott om tid kan man lägga det till tork på ett element, eller så kan man torka det i torktumlaren.                                              När tygklumpen är ordentligt torr så virar man upp den och skakar ut tyget. Och vips så har man ett krinklat tyg! Skrynklorna håller i tvätt eftersom man har "kokat fast" dem. Tänk på att alla tyger beter sej olika när de blir kokade. Vill man veta hur slutresultatet kan tänkas bli så kan man ju alltid provkoka en bit. Tyvärr är det inget tips jag själv brukar utnyttja eftersom jag är otålig och vill påbörja sömnaden omedelbums! Brukar funka bra, men det händer att jag får improvisera rejält...


Så sydde jag ihop klänningen och satte på sådär 400 ringar, för nitar som passade dottern fanns ju inte heller att uppbringa... Och när klänningen var färdig fick Viran ha den på en modevisning som en långklänning. Sedan ville hon ha den på skolavslutningen och då kortade vi av den. Tycker nästan att den blev snyggare som kort. Och såå nöjda är vi båda två!2 kommentarer:

  1. WOW! Så fin den blev och vilket jobb med alla nitar. Kul sak det där att göra krinklat tyg. Måste det var syntet tyget eller funkar det på alla tyger?

    SvaraRadera
  2. Tack! Det var ett evighetsarbete att sy på alla 300 ringar, men vad gör man inte för sina barn! :)
    Jag har faktiskt bara testat att krinkla tyg som är helt eller delvis syntet och de håller bra efter tvätt. Kan tänka mej att bomull måste torkas ihopvridet?!

    SvaraRadera