torsdag 28 juni 2012

Sy på tyll!

 Så här när det duggar tätt mellan bal- och brudklänningar så blir det till att sy på många, många meter tyll.
Det är ganska pilligt att nåla fast tyll. Dels är det många meter runt en kjolkant och sen har nålarna en viss förmåga att fastna i tyllen och trilla bort. För att inta tala om rynktrådar! De bara skavs sönder av den vassa tyllen.

Jag brukar markera på tyget med en krita var tyllen ska sys fast. Ser ni de gula små strecken?


Sedan klipper jag tyllen i så breda remsor som behövs och matar in dem framför pressarfoten samtidigt som jag syr. Tyllen ska ju vara rynkad och det behöver inte vara perfekt med jämna rynkor. Det syns inte under kjolen och det påverkar inte funktionen heller.


Snabbt och enkelt. Min melodi!


söndag 24 juni 2012

Målad klänning!

Jag måste få berätta om en modig kund! Hon kom med sin gamla brudklänning och ville göra något kul med den istället för att bara ha den hängande i garderoben.


Vi funderade och diskuterade och kom fram till att jag skulle måla den! Hör till saken att jag aldrig har gjort detta innan! Hur spännande som helst och snacka om modig kund! Klänningen är tvådelad och har ett draperat liv. Jag började med att korta kjolen (stor kjol med släp) och sen tvättade jag hela härligheten. (Stod på färgburkarna att tyget skulle vara rent, kan ju ärligt säga att bruden hade nog haft en hejdundrande fest av klänningens skick att döma!). Det stod på tvättmärkningen i klänningen att den inte gick att tvätta, men det var ju polyester, så jag chansade och tänkte att ska det gå åt skogen kan det ju lika gärna börja med tvätten! Tvättningen funkade fint så sen var det bara att börja måla!





Det blev så fint på det draperade livet när jag målade ovanpå vecken, för då skymtar det vita fram lite här och där. En rosa spets runt alltihop och sen har min modiga kund en helt ny, helt unik klänning att glida runt i i sommar!

tisdag 19 juni 2012

Att vika en ros!

Här ska ni få beskrivning på hur man viker en otroligt snygg och nästan verklighetstrogen ros. Använd ett satinband i valfri bredd. Man viker bandet i 90 grader hela tiden.









Vik runt, runt. Det brukar bli bra med 4-5 lager. Jag brukar sätta nålar i varje vikning så ligger arbetet stilla. På min arbetsbänk har jag en bit plastmatta, en stuvbit från golvfirman. Den är perfekt att sticka nålar i!


När man har vikt sina 4-5 lager så plockar man upp arbetet och som ni ser blir det ett litet hål i mitten på den blivande rosen.

Ta änden på bandet som du har överst och stick ner det igenom hålet.


 Dra ut bandet på undersidan samtidigt som du vrider det.


Fortsätt att dra-och-vrida bandet genom hålet samtidigt som du snurrar lite på rosens ovansida. Sakta men säkert ser man hur rosen formar sej!


 Forma till bladen och fäst banden på undersidan. Snyggt, snyggt!!!


fredag 15 juni 2012

Krinklad klänning!

Jag har sytt en klänning till min dotter. Hon har bestämt själv hur den ska se ut. Den skulle vara i blått plisserat tyg och med nitar på . Nu är det ju inte alltid så lätt att tillgodose alla kunders/döttrars önskemål om tyg. Även om jag har en hel tygaffär att låta henne välja tyg i så fanns det såklart inget blått plisserat. Men däremot kunde hon tänka sej en blå chiffong. 
 Då är man ju inte sämre än att man erbjuder sej, INTE att plissera, (hu, vilken skräck att behöva göra det för hand!), men väl att krinkla tyget.
Jag har gjort det tidigare och det har alltid blivit en fantastisk effekt. Mät av så mycket tyg du tror att du kan behöva plus lite i krympmån. Det är det svåraste att veta, hur mycket tyget krymper. Vira tyget hårt tills det snor ihop sej, vik och sno det så mycket det går, fäst ihop rullen/högen/bollen med snören eller resår så att tyget inte rullar upp sej. Koka upp vatten och lägg i tyget. Låt det koka ett par minuter så det hinner bli blött och varmt hela vägen in i mitten. Sedan tar man upp tyget och låter det rinna av. Har man gott om tid kan man lägga det till tork på ett element, eller så kan man torka det i torktumlaren.







                                              När tygklumpen är ordentligt torr så virar man upp den och skakar ut tyget. Och vips så har man ett krinklat tyg! Skrynklorna håller i tvätt eftersom man har "kokat fast" dem. Tänk på att alla tyger beter sej olika när de blir kokade. Vill man veta hur slutresultatet kan tänkas bli så kan man ju alltid provkoka en bit. Tyvärr är det inget tips jag själv brukar utnyttja eftersom jag är otålig och vill påbörja sömnaden omedelbums! Brukar funka bra, men det händer att jag får improvisera rejält...


Så sydde jag ihop klänningen och satte på sådär 400 ringar, för nitar som passade dottern fanns ju inte heller att uppbringa... Och när klänningen var färdig fick Viran ha den på en modevisning som en långklänning. Sedan ville hon ha den på skolavslutningen och då kortade vi av den. Tycker nästan att den blev snyggare som kort. Och såå nöjda är vi båda två!



måndag 11 juni 2012

Finlands kryssning!

Var på kryssning till Finland för några veckor sedan. Det var första gången jag kryssade dit. Vi var ett gäng från olika sybehörs- och tygaffärer som träffades och pratade och åt och ... åt. Massor av mat och god mat. Men dessertbuffén var nog det bästa på hela resan!


 Vi var av ett par timmar i Helsingfors. Otroligt fin stad! Massor av gamla fina hus och väldigt, väldigt rent på alla gator.
Vi fönstershoppade mest, men jag hittade ett fantastiskt tyg från Laura Ashley. Vitt siden med broderade vallmo på. Rätt okej pris tyckte jag. 95.-/m... Tills jag kom på att det var Euro! Då tyckte jag att det blev lite dyrt! Så nu tänker jag brodera ett eget tyg! (Blir säkert lika dyrt om man räknar in arbetskostnaden!)


Vi fönstershoppade vidare istället och blev inspirerade av alla vackra färger. (Rosa! Min favortifärg!) Nu ska här skapas!

onsdag 6 juni 2012

Tyg tyngder!

Nu håller jag på att sy en klänning i chiffong. Och om ni har provat att sy i detta material så vet ni att det är helt levande! Helst vill man stänga in sej i ett rum och klippa utan risk att någon öppnar dörren så det blir tvärdrag och hela tyget lyfter!

Ibland är detta ju inte möjligt. Då brukar jag använda tyngder som håller tyget stilla. Det finns specialtyngder för detta ändamålet, men jag använder vikter som jag hittade på vinden för många år sedan. De väger ½ kg/st, men det funkar med lättare vikter också. En kollega till mej använder hockeypuckar!


fredag 1 juni 2012

Cupcakes!

När jag nu hade sytt det fina förklädet i cupcakes tyget så blev jag inspirerad att sy kakor igen! 
Kalorifria och riktigt söta! 
Hade jag haft mer tid hade jag nog kunnat roa mej än med att sy olika varianter av cupcakes!

Men nu kallar balklänningarna!